ПРОГРАМА НА СВП 2018 ГОДИНА

22 – 27 август

 

Среда, 22.08.2018

10:00     Садење дрво и поетско читање во чест на добитникот на „Златниот венец“ за 2018, Адам Загајевски (Полска)

                  – Парк на поезијата

12:30     Прес-конференција со добитникот на „Златен Венец“ на СВП за 2018 година, Адам Загајевски (Полска)

                  – Пијано бар – Хотел Дрим

14:00     Отворање на изложба на Маја Танева

Промотор: Валентина Тодороска

                  – Лоби – Хотел Дрим

20:30     Официјално отворање на Струшки вечери на поезијата 2018

                  –  Плато пред „Домот на поезијата“

21:00      „Поетски меридијани“ – Меѓународно поетско читање

                  – Плато пред „Домот на поезијата“

22:30     Свечен прием на учесницитe на СВП 2018  (со министерот за култура на Република Македонија)

                  – Летна тераса на Хотел Дрим

 

Четврток, 23.08.2018

 10:00    Портрет на Михаил Ренџов, добитник на наградата „Браќа Миладиновци“ за 2017 година

Модератори: Јовица Тасевски Етернијан и Владимир Цветкоски

                  Пијано бар – Хотел Дрим

11:00      Поетско читање на поетите од потесниот избор за наградата „Браќа Миладиновци“ за 2018

Зоран Анчевски, Андреј Ал-Асади, Јордан Даниловски, Јовица Ивановски, Сузана В. Спасовска

                  –  Пијано бар – Хотел Дрим

11:40      Доделување на наградата „Стојан Христов“ за најдобра поетска книга од поет-иселеник

                  –  Пијано бар – Хотел Дрим

12:00      Симпозиум „Писмото во егзил / Егзилот во писмото“

Џон Матир, Владимир Левчев, Хусеин Хабаш, Гајат Алмадун, Татев Чакијан

Модератор: Елизабета Шелева

                  –  Пијано бар – Хотел Дрим

13:30      Портрет на Паули Тапио, лауреат на наградата „Мостови на Струга“ на СВП и УНЕСКО за 2018 година

Модератори: Иван Шопов и Никола Ѓелинчески

                  –  Пијано бар – Хотел Дрим

17:00      Поетско кафе – Средба со издавачи, агенти и професионални посетители – ВЕРСОПОЛИС

                  – Пијано бар – Хотел Дрим

18:00      Поетски портрети

                  – Пијано бар – Хотел Дрим

19:00     Омажи на Матеја Матевски, Лилјана Дирјан и Милан Ѓурчинов

Модератори: Владимир Мартиновски и Елизабета Шелева

                  – Пијано бар – Хотел Дрим

20:30     Поезија на пат – Прилеп

                  (Во соработка со Центарот за култура „Марко Цепенков“ – Прилеп)

                  – Културен центар „Марко Цепенков“ – Прилеп

21:00      Поетски портрети  I

– Истек на реката Црн Дрим (Галеб)

22:00     Поетски портрети II

                  – Истек на реката Црн Дрим (Галеб)

23:00     „Кругови“ – Меѓународно поетско читање

                  – Истек на реката Црн Дрим (Галеб)

00:00     „Ноќ без интерпункција“

                  – Истек на реката Црн Дрим (Галеб)

 

Петок, 24.08.2018

10:00    „Матине“ меѓународно поетско читање

                  – Предворје на манастирската црква „Св. Богородица“, Калишта               

12:00      Посета на пештерските цркви во Калишта

13:30      Прес-конфереција – прoгласување на добитникот на наградата „Браќа Миладиновци“ 2018 година

                  – Пијано бар – Хотел Дрим

16:30      Поетско кафе – Програма за професионални посетители

                  – Пијано бар – Хотел Дрим

18:00      Поетски портрети I

                  – Пијано бар – Хотел Дрим

21:00      Поетски портрети II

                  – Алтернативна сцена – истек на реката Црн Дрим (Галеб)

20:30     Поезија на пат – Битола

                  (Во соработка со Центарот за култура – Битола)

20:30     Поезија на пат Охрид – поетски портрет на Ги Гофет и промоција на книгата „Малку злато во калта“ во едицијата Плејади

Промотор: Влада Урошевиќ

                  – Куќата на Уранија – Македонска академија на науките и уметностите

21:15       Македонска поетска вечер  

                  – Куќата на Уранија – Македонска академија на науките и уметностите

22:00     Вечер на ВЕРСОПОЛИС

  • Истек на реката Црн Дрим (Галеб)

23:00     „Кругови“  

  • Истек на реката Црн Дрим (Галеб)

00:00     Ноќ без интерпункција

– Алтернативна сцена – истек на реката Црн Дрим (Галеб)

 

Сабота, 25.08.2018

10:00     Поетско кафе со добитникот на „Златен Венец“ на СВП за 2018 година, Адам Загајевски

Модератор: Никола Маџиров

                  – Летна тераса – Хотел Дрим

11:30      Симпозиум „Изгубено/најдено во преводот“

Ана Брнардиќ, Ида Борјел, Мариса Мартинез Персико, Паули Тапио

Модератор: Марија Гиревска

                  – Пијано бар – Хотел Дрим

13:00      Современа македонска поезија

                  – „Струшки кепенци“ – Хотел Дрим

17:00      Излет до Охрид и разгледување на културните споменици во градот

20:30     Поетски портрет на поетот-лауреат на „Златен венен“ на СВП за 2018, Адам Загајевски

Беседа: Лидија Танушевска

Музичка програма: Дуња Иванова – пијано

                  – Црква „Св. Софија“, Охрид

22:30     „Созвучја“

                  – Плоштад во Охрид – сцена кај споменикот на Св. Климент

 

Недела, 26.08.2018

10:00     Излет до манастирот Св. Наум со брод и посета на изворите на реката Црн Дрим

13:00      Поетско читање

                  – Предворје на манастирот Св. Наум

16:00     In Vino Veritas: прогласување на најдобрата песна посветена на виното

 20:30    „Мостови“, меѓународно поетско читање и врачување на наградите „Златен венец“, „Браќа Миладиновци“ и „Мостови на Струга“.

                  – Мост на поезијата  

00:00     Прогласување на добитникот на наградата „Енхалон“

                  – Прес-центар на СВП во Хотел Дрим

 

Понеделник, 27.08.2018

13:00      Поетско матине Матка

                  – Манастир Св. Андреја, Матка

20:30     Меѓународен поетски митинг, Скопје

                  –Плоштад „Македонија“ кај Камениот мост

 

Симни програмски флаер: ПРОГРАМА СВП 2018