ПРОГРАМА НА СВП 2017 ГОДИНА

23 – 28 август

 

 

Среда, 23.08.2017

 

10:00     Садење дрво и поетско читање во чест на добитникот на „Златниот венец“

                  – Парк на поезијата

12:30     Прес-конференција со добитникот на „Златен Венец“ на СВП за 2017 година.

                  – Пијано бар – Хотел Дрим

14:00     Отворање на изложба

                  – Лоби – Хотел Дрим

20:30     Официјално отворање на Струшки вечери на поезијата 2017

                  –  Плато пред „Домот на поезијата“

21:00     „Поетски меридијани“ – Меѓународно поетско читање

                  – Плато пред „Домот на поезијата“

22:30     Свечен прием на учесницит на СВП 2017 (со министерот за култура на Република Македонија)

                  – Летна тераса на Хотел Дрим

 

Четврток, 24.08.2017

 

 10:00     Портрет на Иван Џепароски, добитник на наградата „Браќа Миладиновци“ за 2016 година

                  Пијано бар – Хотел Дрим

11:00     Поетско читање на поетите од потесниот избор за наградата „Браќа Миладиновци“

                  –  Пијано бар – Хотел Дрим

12:00     Симпозиум „Изгубено/најдено во преводот“

                  –  Пијано бар – Хотел Дрим

13:30     Портрет на Горан Чолакхоџиќ, лауреат на наградата „Мостови на Струга“ на СВП и УНЕСКО

                  –  Пијано бар – Хотел Дрим

16:30     Креативна Европа, Версополис платформи

                  – Пијано бар – Хотел Дрим

17:00     Поетско кафе – Средба со издавачи, агенти и професионални посетители – ВЕРСОПОЛИС

                  – Пијано бар – Хотел Дрим

18:00     Поетски портрети

                  – Пијано бар – Хотел Дрим

19:00     Вечер на македонската поезија 1

                  – Пијано бар – Хотел Дрим/ Истек на реката Црн Дрим (Галеб)

20:30     Вечер на македонската поезија – 55 години од наградата „Браќа Миладиновци“

                  – Алтернативна сцена – истек на реката Црн Дрим (Галеб)

20:30     Поезија на пат – Ресен

                  (Во соработка со Општина Ресен и Културен центар „Драги Тозија“ – Ресен)

                  – Културен центар „Драги Тозија“ – Ресен

20:30     Поезија на пат – Охрид

                  –  Куќата на Уранија – Македонска Академија на Науките и Уметностите

22:00     Поетски портрети

                  – Пијано бар – Хотел Дрим

23:00     „Кругови“1- Меѓународно поетско читање

                  – Истек на реката Црн Дрим (Галеб)

00:00     „Ноќ без интерпункција“

                  – Музичко – поетски перформанс

                  – Истек на реката Црн Дрим (Галеб)

 

Петок, 25.08.2017

 

10:00    „Матине“, меѓународно поетско читање

                  – Предворје на манастирската црква „Св. Богородица“, Калишта               

12:00     Посета на пештерските цркви, Калишта

13:30     Прес-конфереција – прoгласување на добитникот на наградата „Браќа Миладиновци“ 2017 година

                  – Пијано барХотел Дрим

16:30 Поетско кафе – презентација на поетски фестивали, концепти – Програма за професионални посетители

                  – Пијано бар – Хотел Дрим

18:00     Современа македонска поезија

                  – Пијано бар – Хотел Дрим

20:30     Поетски портрети

                  – Алтернативна сцена – истек на реката Црн Дрим (Галеб)

20:30     Поезија на пат – Битола

                  (Во соработка со културниот центар – Битола)

20:30     Поезија на пат Охрид

                  – Куќата на Уранија – Македонска Академија на Науките и Уметностите

22:00     Вечер на ВЕРСОПОЛИС

                  – Алтернативна сцена – истек на реката Црн Дрим (Галеб)

23:00     „Кругови“ 2

                  – Алтернативна сцена – истек на реката Црн Дрим (Галеб)

00:00     Ноќ без интерпункција

                  – Музичко – поетски перформанс

                  –  Алтернативна сцена – истек на реката Црн Дрим (Галеб)

 

Сабота, 26.08.2017

 

10:00     Поетско кафе со добитникот на „Златен Венец“ на СВП за 2017 година, Чарлс Симиќ

                  – Летна тераса – Хотел Дрим

11:30     Симпозиум „Изгубено/најдено во преводот“

                  – Пијано бар – Хотел Дрим

17:00      Излет до Охрид и разгледување на културните споменици во градот

20:30      Поетски портрет на поетот-лауреат на „Златен венц на СВП 2017“

                  – Црква „Св. Софија“, Охрид

22:30     „Созвучја“

                  –Плоштад во Охрид – сцена кај споменикот на Св. Климент

 

Недела, 27.08.2017

 

10:00     Излет до манастирот Св. Наум со брод и посета на изворите на реката Црн Дрим

13:00     Поетско читање

                  – Предворје на манастирот Св. Наум

15:30     In Vino Veritas: прогласување на најдобрата песна посветена на виното

16:00     Враќање во Струга со брод и поетско читање

20:30     „Мостови“, меѓународно поетско читање и врачување на наградите „Златен венец“, „Браќа Миладиновци“ и „Мостови на Струга“.

                  –Мост на поезијата Струга

00:00     Прогласување на добитникот на наградата „Енхалон“

                  – Прес-центар на СВП во Хотел Дрим

 

Понеделник, 28.08.2017

 

13:00     Поетско матине Матка

                  – Манастир Св. Андреја, Матка

20:30     Меѓународен поетски митинг, Скопје

                  –Плоштад „Македонија“кај Камениот мост