За Џејмс, повторно

Во старата Трамонтана
на Тотенхем Корт Роуд
меѓу продавниците за хи-фи уреди
научив да порачувам

тоа што ти порачуваше,
не студентски јуфки,
туку префинети нешта
како специјалитети.

Откако минаа години
од нашата ручек-разонода,
стариот келнер го стресе
паркинсон до смрт и

ни падна буквално пред очи.
(Се сеќавам на падот
и ѕвечењето на неговиот последен
сервис за кафе.)

Едно попладне,
кога веќе не одевме таму
божем неопходен инвентар,
го видов Јосиф Бродски

како седи до прозорецот
со лист хартија и цигара,
како ангел набљудувач,
некаде со милји подалеку.

Препев од англиски јазик: Зоран Анчевски