Кога ќе ја ставам главата кај мајка ми в скут
мислам како денот ги крие ѕвездите,
како некогаш се криев, чекајќи ја
внатре мајка ми која си пее сама на себе. И се сеќавам
како ме носеше на грб
од дома до градинка,
по еднаш секое утро и по еднаш секое попладне.

Не знам што мисли мајка ми.

Кога син ми ќе ја стави главата кај мене в скут, се прашувам:
Дали бакнежите на татко спречуваат грижите на татко му
да станат негови? Си мислам, Боже мој, и се сеќавам
дека има ѕвезди за кои уште не сме чуле
имаат уште долг пат за да пристигнат. Амин,
си мислам, и се чувствувам речиси утешен.

Немам поим што моето дете мисли.

Помеѓу две непознати, го живеам својот живот.
Помеѓу надежите на мајка ми, постари од мене
зашто доаѓаат пред мене, и желбите на моето дете, постари од мене
зашто ќе ме надживеат. И како е?
Дали е врата, и довидување на секоја страна?
Прозорец, и вечност на секоја страна?
Да, малку песна помеѓу два големи одмори.