Роден 24.10.1981 во Молде, Норвешка. Живее во Осло.
Книги: Ribbeinas vingespenn (Гилендал, 2001), Kims lek (Гилендал, 2005), Prosjektil (Кос форлаг 2013), Noriaki (Флам форлаг 2014), Elsket og savnet (Келн 2014).
Награди: Стипендија „Бјорнсон“ 2005.
Добитник на 2 годишна стипендија од Норвешката авторска асоцијација во 2005.
Бивш член на литературниот совет во Бјорнсонфестивален – Норвешкиот фестивал за меѓународна литература.
Бивш уметнички советник во Норвешкиот Фестивал на литература во Лилехамер.
Книжевен критичар за весникот Дагбладет.