Карлос Рамирес Вуелвас (Мексико, 1981). Автор е на поетските збирки: Сончева рака, Калиопа танцува со опиениот поет, Дом со три двора и Летото пристигна дома. Некои од неговите песни се појавуваат во антологиите Поширок свет, 40 млади поети (1971-1983), Светлината дава име и Извајано злато, Пламен на пасиштата, Доказ за мексиканската поезија (1970-1985), Современа поезија: Мексико-Колумбија и Општа антологија за мексиканската поезија.