Кристофер Мерил има објавено шест збирки поезија, вклучително и Watch Fire, за која ја добива Наградата за млади поети Lavan од Академијата на американските поети; многу томови на кои бил уредник и преводи; и шест книги публицистика, меѓу нив, Only the Nails Remain: Scenes from the Balkan Wars, Things of the Hidden God: Journey to the Holy Mountain, The Tree of the Doves: Ceremony, Expedition, War и Self-Portrait with Dogwood

Негови дела се преведени на речиси четириесет јазици; неговата новинарска работа и постигнувањата се нашироко познати; почестите што ги добил вклучуваат Chevalier des Arts et des Lettres од Француската влада, бројни награди за превод и стипендии од Фондациите „Џон Симон Гугенхајм Мемориал“ и „Инграм Мерил“.

Како директор на Меѓународната програма за пишување на Универзитетот во Ајова од 2000 година, Мерил извел мисии на културна дипломатија во повеќе од педесет држави. 

Бил дел од американската Национална комисија за УНЕСКО од 2011 до 2018 година, а во април 2012 година претседателот Барак Обама го назначил во Националниот совет за општествените науки.

Песни: