Маријана Гејде е родена во Москва. Поет, прозаист, преведувач. Завршила филозофски факултет. Добитник е на неколку награда за млади. Наградата „Мостови на Струга“ ја добива за нејзината збирка поезија Време за бришење прашина, објавена 2005 година.

Песни: