Марија Риџонова Ференчухова е родена во Братислава. Дипломирала филмско сценарио и драматургија на Факултетот за филм и телевизија на Академијата за драмски уметности во Братислава (FTF VŠMU). Ги завршила магистерските студии за филмска историја и теорија и наука за јазиците на Високата школа за општествени науки во Париз. Моментално предава историја на светскиот филм во FTF VŠMU. Уредник е на филмското списание KINO-IKON и преведува од француски (Пол Вирило, Амели Нотомб, Филип Бренот). Има објавено три поетски книги Skryté titulky (Скриени поднаслови, Братислава: Drewo a srd, 2003), Princíp neistoty (Принцип на неизвесност, Братислава: Арс Поетика, 2008) и Ohrozený druh ( Загрозени видови, Братислава: Арс Поетика, 2013). Нејзините раскази, поезија и преводи се објавени во бројни месечни списанија и антологии. Нејзините песни се преведени на француски и англиски јазик