Ришард Криницки е роден во 1943 година во Сан Валентин, Австрија. Претставник е на групата поети „нов бран“, формирана во доцните шеесетти години за да му се спротивстави на советскиот режим. Поради неговото противвладино политичко дејствување, на Криницки му било забрането да објавува неколку години. Објавил многу книги поезија, а најновите се Одбрани песни во 2009 година и Пречкртан почеток во 2013 година. Криницки, исто така, превел германски автори, меѓу кои и Нели Закс, Пол Селан, Бертолт Брехт и Рајнер Кунце. Добитник е на бројни награди од кои најскорешна е наградата „Фридрих Гундолв“ во 2000 година. Криницки живее во Краков каде што, заедно со сопругата, ја води издавачката куќа а5.