Тијаго Понсе де Мораиш е бразилски поет и преведувач. Ги има објавено збирките Imp. (Caetés, 2006) и De gestos lassos ou nenhuns (Lumme Editor, 2010). Моментално ја завршува својата докторска теза за поезијата на Пол Целан и работи како професор во IFRJ (Федерален институт на Рио де Женеиро). Оваа година ја подготвува неговата трета збирка песни Dobres sobre a luz. Учествувал на неколку национални и интернационални поетски фестивали. Како преведувач, направил преводи на португалски на современи поети од Латинска Америка и Европа.