Џалал Ел Хакмауи е роден во 1965 година во Казабланка. Предава книжевен превод и член е на Куќата на поезија во Мароко и Друштвото на писатели на Мароко. Тој е поет, преведувач, филмски критичар и независен новинар. Дел од неговата објавена поезија се: Сертификат за целибат (Paris: Éditions Galgamesh, 1997), Одење в кино (Toubkal, 2007), Она што не сум му го кажал на Ал Пачино, двојазично издание, (Brussels: Maelström, 2012), Совршен ден, (Brussels: Maelström, Maison de la poésie d’Amay, која ќе излезе во 2016). Моментално е директор на интернационалното електронско списание за поезија www.electronlibre.ma и на Интернационалната куќа на книжевни преведувачи во Мароко. Живее и работи во Рабат. Неговата поезија е преведена на француски, англиски, кинески, романски, италијански…