Адиса Башиќ e родена е во Сараево, во 1979 година. Поет и новинар со диплома по компаративна книжевност и библиотекарство и магистер по човечки права и демократија. Таа има објавено три книги поетски збирки и нејзините песни се вклучени во сите неодамнешни антологии на босанска поезија. Таа е асистент професор по поезија и креативно пишување на Одделот за компаративна литература и библиотекарство на Филозофскиот факултет во Сараево. Со години соработува со неделникот „Слободна Босна“ во Босна и Херцеговина, пишувајќи нејзина редовна колумна за литературна критика. Нејзината приказна „Да се преживее автостопирањето“ е дел од компилацијата на приказни која ја доби наградата на УНЕСКО во 2001 и во 2011 таа освои трета награда на натпревар за нејзината приказна „Возејќи дома за Божик“. Таа ја има читано нејзината поезија на многу престижни места, книжарници и барови, а и на фестивали.