Албан Бала е роден на 24 мај 1970 година во Леже, средновековен град покрај морето. Неговата прва збирка поезија Semafor излегла во 1989. По неговото враќање од 3-годишниот обид за емиграција во Европа, ја обавил „Lerme te Hesht” (Остави ме дa молчам- 1993). Неговата прва проза била пуштена во печат во 1994 со збирка кратки раскази „ Те verberit” ( Слепите). Неговите збирки кратки романи „lkje nga Shtrati” (Бегство oд креветот- 2005) и „Qyteti me Ѕу te Kuq” (Градот на црвени очи – 2009) излегле само десет години подоцна. Во 2005 година Бала ја објавил збирката поезија „Ngjyra mbi det” (Бои на морето) и „Dashuria е Burrit” (Љубовта на човекот- 2013).

Песни: