Ана Брнардиќ е родена во Загреб во 1980. Има објавено четири книги поезија кои добиле неколку престижни хрватски награди за поезија: Пенкалото на некој убиец, 1988; Змиски валцер, 2005; Настанокот на птиците, 2009; Нагорнина, 2015 година.
Нејзините две книги објавени во странство се: Хотел со музичари (Букурешт, Романија, преведена на романски од Димитри М. Јон); Настанокот на птиците (Рамус форлаг, Малме, Шведска, 2016, преведена на шведски од Ѓорѓе Жарковиќ).