Анат Зекарија, (родена во Тел Авив) е израелска писателка и фотограф. Дипломира фотографија на одделот за фотографија од WIZO Нери Блумфилд Академијата за Дизајн во Хаифа и Алма Колеџот за Еврејска Култура во Тел Авив. Зекарија предава креативно пишување на Отворениот Универзитет Израел. Таа е член на проектот „Уметнички стакларник за социјален активизам“во школото за фотографија и медиуми Мусрара во Ерусалим. Нејзините творештва се објавени во голем број литературни списанија. Добитник е на „Улична награда“ од градот Тел Авив, наградата „Награда за млад поет“ на меѓународниот поетски фестивал во Ша’ар, како и „Премиер“ наградата за писатели во 2014.Има објавено две збирки поезија, „Штом си убава“, од Хеликон (2008) и „Поради човечка грешка“ од Институтот Биалик (2012). Зекарија беше одбрана да го претставува Израел како дел од 204те поети од целиот свет на Поетскиот Парнас.