оденa е во 1957 година во Меделин, Колумбија. Била член на Уредувачкиот одбор на списанието на поезијата Prometeo Меделин. Ко-основач на Меѓународниот фестивал на поезијата во Меделин и ко-директор на истиот до 1999 година. Нејзините песни се преведени на германски, шведски, француски, галициски, португалски, италијански, македонски, српски и хрватски.