Azita Ghahreman poetАзита Гареман е иранска поетеса, писателка и преведувачка. Родена е во Масхад во
1962 година и живее во Шведска од 2006 година.
Автор е на 18 збирки поезија и романи кои се преведени на персиски шведски и
англиски јазик.
Во 2013 година ја добила наградата Swedish Pens Prince Wilhelm Award.
Руските и украинските преводи на нејзините поеми „Полесна од воздухот“се
наградени со „Малиот благородник Лудвид“ на Удмуртијската руска академија во
2014 година.
Нејзиниот неодамна издаден избор песни Negative of a group photograph е издадена
во Лондон во 2018 година од страна на Bloodaxe Books и е добитник на наградата на
англискиот ПЕН центар.