Беи Линг е поет, есеист, основач и едитор на списанието Стремеж- литературно списание основано во 1993 година. Тој е исто така основач и на Кинескиот независен ПЕН центар од 2001г. Автор е  на две книги: “Прашувајки се во март” и  “Измамените”. Избор од негови песни на англиски и на кинески бил неодамна објавен во вид на колекција песни под насловот “Старите времиња”. Гао Хинџаин ( Нобеловец за литературата за 2000г.) го назначува Беи за еден од најистакнатите домашни поети. Беи Линг е писател со извонредно минато и со иднина која чека да биде напишана”. Во моментов Беи работи на својот мемоар.

Песни: