Беи Та, чие вистинско име е Ксу Веифенг, е роден во Сужу,Кина, во 1969 година. Дипломирал на отсекот за англиска книжевност а магистрирал на компаративна книжевност. Предавал на Б.И.Т (Институт за технологија на Бејџинг) и сега работи за Националниот музеј на модерна кинеска книжевност како професинален поет, критичар и преведувач.
Тој е извршен заменик секретар и извршен член на бордот на Светскиот конгрес на поезија. Тој е заменик претседател на друштвото светска кинеска поезија. Тој е исто така и генерален секретар на кинеското друштво за истражување на Шекспир.

Биографија

[su_accordion]
[su_spoiler title=”Беи Та” style=”fancy”]

Беи Та, чие вистинско име е Ксу Веифенг, е роден во Сужу,Кина, во 1969 година. Дипломирал на отсекот за англиска книжевност а магистрирал на компаративна книжевност. Предавал на Б.И.Т (Институт за технологија на Бејџинг) и сега работи за Националниот музеј на модерна кинеска книжевност како професинален поет, критичар и преведувач.
Тој е извршен заменик секретар и извршен член на бордот на Светскиот конгрес на поезија. Тој е заменик претседател на друштвото светска кинеска поезија. Тој е исто така и генерален секретар на кинеското друштво за истражување на Шекспир.
Секоја година организира и учествува на разни поетски активности, дома и во странство. На чело на кинеска делегација на поети, ги посетил Мексико, Унгарија, САД и Израел и учествувал на светскиот конгрес на поети.
Има објавено збирки поезија како „Нектарот во камењата“, „Плуг со двојно сечило“, „Двојна пролет“.
Тој исто така објавил многу книжевни и академски преводи како: Хамлет (2001), Културната историја на хуморот во Европа (2000), Мемоарот на Лу Саломе (2003), (Осум лекции) итн.

[/su_spoiler]
[/su_accordion]