Кармен Камачо (Алкаудете, Хаен, 1976) покрај поетеса, е и афористичар, книжевен критичар и предавач по креативно пишување. Досега ги објавила следниве наслови: Arrojada (2007), 777 (2007), Minimás (2008, 2009 – II издание), La mujer del tiempo (2011), Campo de fuerza (2008, преиздадена 2018). Letra pequeña (2014), Vuelo domestico (2014), и Zona franca (2016). Las versiones de Eva (2014) е авторска антологија на нејзиното поетско творештво. Исто така, ја објавила и Fuegos de palabras (Fundación José Manuel Lara, 2018), антологија на поетски афоризми на шпански јазик од XX и XXI век.

Како антологичар, ги приредила Seré bre / Aforismos poéticos y otras breverías (Универзитет во Севилја, 2015) и 10 poetas jóvenes desde Andalucía, издадена од UNAM (Автономен Универзитет на Мексико) за Меѓународниот саем на книгата во Гвадалахара во 2006 г. Во 2011 година ја добива наградата Premio Iberoamericano Fernando Quiñones.

Нејзините дела се преведени на седум јазици и застапена е во релевантни, современи, шпански антологии на поезија и афоризми. Член е на редакцијата на поетската публикација Nayagua (Fundación Centro de Poesía José Hierro) и на годишниот именик на шпанскиот афоризам што го објавува Libros al Albur, Apeadero de Aforistas. Поради нејзиниот длабок интерес за дијалогот меѓу поезијата и уметноста, креирала театарски поетски шоуа и изведувала проекти во соработка со фотографи, сликари, музичари и други уметници.Во 2015 година во соработка со рок-групата „Пони Браво“, ја напишала драматизацијата на Omero, Iliade од Алесандро Барико, чија премиера била во римскиот театар Itálica во Севилја, во која и ја играла улогата на Елена Тројанска. Во моментов работи на шоу за изведбена поезија во соработка со панк-рок музичарот Дого.