Клаудио Поцани  е роден во 1961 година во Џенова (Италија). Тој е поет, раскажувач и музичар, мегу еден  од најпознатите поетски изведувачи на многу поетски фестивали  како во Европа, Латинска Америка и Азија. Има напишано 5 книги од кои три стихозбирки, една новела и една книга со есеи. Неговите песни се преведени  на повеке од 10 јазици и се објавени  во многу антологии и списанија на меѓународната современата поезија Во 1983 година ја отвара  Литературната асоцијација “Движење на патниците низ времето”. Тој е директор на поетска резиденција за европски писатели во Џенова. Во 2000 година тој самиот ја создава Интернационалната куќа на поезијата. Негови последни новели се Минатото на ветрот и поетската колекција  Носталгијата и слезината- 3то издание.