Дара Виер е родена во Њу Орлеанс, Луизијана. Нејзините десет книги ги вклучуваат Остатоци од Хана и Обратен восхит. Во подготовка се нејзините Избрани песни. Нејзините песни можат да се најдат во Најдобра американска поезија како и во други антологии и во бројни списанија. Нејзината работа ја имаат поддржано Фондацијата Гугенхајм, Националнiиот фонд за уметностите, Културниот совет на Масачусетс и Американска поетска ревија.  Еден е од предавачите на поезија, како и директор на програмата МФА за поети и писатели, и ко-директор на Иницијативата Џунипер за литературни уметности и дејности при Амхерст Универзитетот на Масачусетс.