Дејан Алексиќ, роден во 1972, е поет, драматург и автор на детска литература. Објавил девет книги поезија и петнаесет книги за деца. Добитник е на голем број значајни награди за литература и признанија за неговата работа. Неговите песни и книги за деца се преведени на неколку европски јазици. Книжевните дела на Дејан Алексиќ се присутни како дел од образовниот и школскиот наставен план за основни училишта и универзитети. Работи и живее во Краљево.