Ерик Линднер е роден во 1968 година во Хаг, Холандија. Во 1984 почнал да ја изведува својата поезија. Издал четири збирки поезија. Tramontane (1996), Tong en trede (Јазик и конец, 20001, Tafel (Маса, 2004), Terrein (Терен, 2010) и еден роман, Naar Whitebridge (Кон Уајатбриџ, 2013). Неговите дела се преведени на француски, германски и италијански. Ерик Линднер учествува на бројни фестивали. Уредува две книжевни списанија, De reuisor и Terras, и исто така е литературен критичар. Германскиот превод на неговите одбрани песни Nach Akedia бил препорачан како една од најдобрите книги за2013 година.