Роден е во Љубљана. На почетокот пишувал текстови за панк групата „Via Ofenziva”, каде бил фронтмен и пејач. Во 1984 заминал во Титоград, Црна Гора, каде отслужил 13 месеци за Југословенската војска. По падот на Југославија Есад ја изгубил волјата да ги заврши студиите по хрватски и словенски јазици. Покрај пишување поезија работел и како новинар за државна телевизија. Добитник е на Австриската награда KultursalonHorbigerза најдобра книга за Дунав, наградата за најдобра песна за Јосип Броз Тито и четири награди „Виктор“ за најдобра телевизиска емисија на Словенската државна телевизија.