Евгениј Чигрин е член на интернационалниот ПЕН-Клуб и член на Сојузот на писатели. Тој е познат руски поет, есеист и уредник. Автор е на три збирки избрана поезија, од кои најновата носи наслов “Заливот без сон” (Издавачка куќа Време, Москва,2014). Неговите дела се објавени во многу книжевни списанија како и во Руски и Европски антологии.
Неговите песни се преведени на 13 јазици-англиски, шпански, полски, српски, македонски, чешки, француски, арапски, турски, хинди, азербеџански, украински и белоруски.

[su_accordion]
[su_spoiler title=”Евгениј Чигрин” style=”fancy”]
Тој е лауреат на централната федерална област во Русија за номинацијата “Литература и уметност”(Москва,2012), лауреат на меѓународната награда во чест на Арсениј и Андреј Тарковски за стихозбирката “Овчарот” (Киев,2013), наградата за литература Максим Горки со номинација за поезија (2014) и Се-Руската награда за литература во чест на Павел Бажов (2014).
Доделени му се неколку медали, вклучувајќи го и медалот Николај Гогољ за книгата “Погонич” (Овчар) ( на Украински, преведено од Игор Павлук, ДИА издавачка куќа, Киев, 2014 г.).
Учествува на многу Руски и меѓународни литературни фестивали и саеми за книга (во Канада, Полска, Индија, Украина, Ерменија, Чешка, Србија, Русија итн).
Основач е на антологијата “Московска година на поезијата”( Издавачката програма на Московската Влада).
Во 2015 во Полска објавена е збирката песни напишана од Евгениј Чигрин “Погонич”(Овчар) со (превод направен од В.Штокман, Краков). [/su_spoiler]
[/su_accordion]

Песни: