Евгениј Борисович Реин е поет од Русија. Пишува проза, есеи и сценарија. Роден е на 29 декември 1935 год. Во 1959 година дипломирал на Технолошкиот факултет во Санкт Петербург, а во 1964 завршил напреден курс за сценаристи. Реин не бил објавуван во Русија за време на советски режим, но неговата поезија излегла во списанија на западните руски јазици Континент, Гранки и Cuнтaкcи. Во 1979 Евгениј Реин учествувал во дисидентскиот алманах .Метропол”, каде бил одговорен за поезијата. Потоа бил гонет политички и му било забрането да работи на документарни филмови, а дури во 1982 година можел да продолжи да пишува и преведува поезија. По перестројката неколку книги на Реин биле објавени – збирки поезија и неколку книги со мемоари и есеи. Моментално Евгениј Реин работи како професор на Институтот за книжевност Горки во Москва и член е на Друштвото на писатели, ПЕН клубот и на Друштвото на кинематографи. Неговите дела се преведени на чешки, италијански, полски, англиски и холандски. Добитник е на многу интернационални награди и признанија.