Fatuk Shehich poetФарук Шехиќ е роден во 1970 година во Бихаќ, во Социјалистичка Федеративна Република Југославија. 

До почетокот на војната во 1992 година, тој студирал ветеринарна медицина во Загреб. Сепак, тогашниот 22-годишник се приклучува на Армијата на Босна и Херцеговина, во која води единица од 130 мажи. 

По војната, тој студира литература и започнува да создава свои литературни дела. 

Неговата втора книга Hit depot (2003) е апсолутен книжевен бестселер во Босна и покрај тоа што е поетска книга. 

Во оваа книга тој прави скици за неколку главни теми што се јавуваат во неговите подоцнежни дела, како што е повоениот живот на работ на општеството. 

Неговите поеми се за локалното (и глобалното) чувство на капиталистичкиот начин на живеење, измешано со очајничкиот повоен живот во урнатини, остатоци од мртво општество во Сараево и Босна.