Франсис Комб е роден на 31 мај 1953, во Франција. Студирал политички науки на “Sciences po”, во Парис, и во исто време студирал на институтот за источни јазици каде што изучувал Руски, Кинески и Унгарски. Автор е на петнаесетина поетски книги: “Чираците на пролетта“, “Малечките лекции на нештата“, “Дамата од Ајфеловата Кула“ , “Баладата на непокорните срца“ , “Фабриката за среќа“ , “Заедничката кауза“ , “Синатата тетатка од Кина“ , “Клучот на светот е во левиот влез“ и “Виното на ластовиците“. Исто áтака пишувал песни и работел со музичари, особено со чилеанскиот музичар Серџио Ортега (кој работел со Пабло Неруда) со кого напишал две опери.