Роден во 1982, во приморски Шарант, Франција.По студиите на право, а потоа на новинарство, станува новинар во дневниот весник „Круа“.По примерот на Ролан Надос и читањето на Сен-Пол-Ру, Жил Бодри или Жерар Бошолие, неговото пишување покажува стремеж кон внатрешното, кон слушањето, кон контемплацијата.Во неговите очи, зборот не треба да се врти кон самиот себе, туку да и служи на мистеријата која го надмиува, да цели кон нешто поголемо од него самиот.Напоредно со пишувањето, Франоса-Ксавие Мегр се занимава и со музика; има издадено три диска со песни, има одржано многу концерти…