Фредерик Фарил Гудвин е роден во 1953 година во Фрамингем, Масачусетс и дипломирал на Универзитетот Браун. По низа чудни работни места, станал пејач на хардкор бенд, се преселил во Обединетото Кралство и магистрирал на Колеџот Клер, Кембриџ. Работел во и надвор од САД како театарски режисер, продавач на мебел, наплатувач на долгови, перформанс поет, помошник на фарма, молер, возач на камион и маркетинг агент. Кравата на Вергилиј е неговата прва збирка поезија (2009). Песни од книгата претходно биле објавени во неколку литературни списанија. Гудвин, исто така, читал своја поезија и на телевизијата и радиото Би-Би-Си.