Галсансук Баатар, најгласен претставник на Монголската Постмодерна Современа поезија неуморен борец и реформатор за севкупно уметничко творење во Монголија, а посебно за целосно нов афирмативен современ правец на Монголската поезија. Роден е на 1ви Јануари 1972 год. во провинција Дадал, Кхентии, Монголија. Дипломирал на Литературниот Институт “Максим Горки” 2003 Москва, Русија. Специјализација во Институтот за Литература “Кореа” 2006 Сеул, Кореа.