Хасан Зактан е палестински поет, автор на 11 збирки поезија.
Пишува романи и работи како уредник.
Роден е во Беит Џала, во близина на Витлеем, а живеел во Јордан, Бејрут, Дамаск и Тунис.
Неговата книга „Ме следи како жолта птица” преведена од страна на Фади Џуда е наградена со Грифиновата наградата за поезија во 2013 година. Бил номиниран во потесната листа за добитник на Нојштадовата интернационалната награда за литература од Универзитетот во Оклахома, која се смета за американска Нобелова награда, како и за Наградата за литература на Шеикот Заид 2015.
По втор пат е номиниран во потесен избор на добитници на интернационалната награда за Литература во Нојштад за 2016.
Како награда за неговите достигнувања во полето на Арапската и Палестинската литература, Хасан Зактан е одликуван со Националниот Медал на честа.
Неговото име за првпат се јавува на интернационалната сцена, кога се спомнува во кратката шпекулативна листа за добитници на Нобеловата награда за литература.
Живее во Рамала.