Жил Жаунар, роден 11 декември 1937 во Авињон, беше откриен од страна на францускиот писател Рене Шар. Тој учествуваше во создавањето на еден од водечките дневни независни весници во Алжир (во 1963 и 1964 година), а потоа ја презеде одговорноста за изборот на авторите за една енциклопедија. Во 1977 година, тој го создал меѓународните поетски средби Chartreuse de Villeneuve-lès-Avignon. Во 1986 година, тој го создал Регионалниот центар за писменост во Монпеље.