Роден е во Онгон, Дариганга, област Сухбатар, 1952 г., во номадско семејство.Почнал да пишува стихови на 13-годишна возраст. Дипломирал во 1978 год. на Педагошкиот институт во УланБатар, Монголија. Неговите дела се преведени на преку 40 други јазици. Едно од неговите капитални дела, култниот роман Алтан Овоо (Златниот рид)доживеа четири изданија.Неговата поема Месечина над стариот храмго освои првото место во Лос Анџелес, САД (2005), носител е на титулатаСветски поетски лауретна Светската академија за култура и поезија, при 26-тиот Светски конгрес на поетите во 2009 год.Беше номиниран за Нобелова награда за литература во 2006 год. од Советот на Светската академија за култура и поезија, лично од преседателот на САКП, г. Кришна Ширнавас.