Грасиела е родена во 1956 година во Чиле. Оваа година го објави тријазичникот Walinto: шпански – мапудунгуа – англиски јазик. Нејзината поезија е објавена во антологии во: Франција, Полска, Аргентина, Мексико, Шпанија, САД. Нејзиното книжевно дело доведе таа да биде поканета во: Аргентина, Бразил, Парагвај, Перу, Еквадор, Мексико, САД и Кина.