Хава Пинхас Коен е поетеса, професор по книжевност и уметност, и главен уредник на списанието „Dimui“, списание за книжевност, уметност и еврејска култура.
Од 2007 го основала и работи како уметнички директор на „Kisufim“ – Ерусалимската конференција на еврејски писатели. Од тогаш се одржале три фестивали:2007,2009,2013. Сите биле многу успешни.
Уредила антологија на хебрејска современа пезија на бугарски и турски.
Уредник е и еден тројцата преведувачи на антологија на словенска современа поезија на хебрејски.

Биографија

[su_accordion]
[su_spoiler title=”Хава Пинхас Коен” style=”fancy”]

Хава Пинхас Коен е поетеса, професор по книжевност и уметност, и главен уредник на списанието „Dimui“, списание за книжевност, уметност и еврејска култура.
Од 2007 го основала и работи како уметнички директор на „Kisufim“ – Ерусалимската конференција на еврејски писатели. Од тогаш се одржале три фестивали:2007,2009,2013. Сите биле многу успешни.
Уредила антологија на хебрејска современа пезија на бугарски и турски.
Уредник е и еден тројцата преведувачи на антологија на словенска современа поезија на хебрејски.

Пинхас Коен досега објавила 9 книги поезија. Нејзините песни се преведени и се појавиле во разни антологии на англиски, француски, српски, хрватски, холандски, грчки., бугарски, кинески и шпански. Во 2009 нејзина збирка поезија била преведена на холандски и објавена во Амстердам. Била поканета на многу поетски фестивали во Европа и Јужна Америка.
Хава Пинхас-Коен моментално го завршува својот докторат на универзитетот Бар Лиан.

[/su_spoiler]
[/su_accordion]