Родена во 1985 во Зихрон Јаков, Израел, Хила Лахав е професионална музичарка и поетеса. Студирала историја на Еврејскиот универзитет во Ерусалим, како и ран музички перформанс за сниматели при Ерусалимската академија за музика и танц. Основач и член е на неколку прославени ансамбли. Таа изведува рана музика како и класична турска, арапска и андалузиска музика на неј (турско/арапска флејта) и историски дрвени дувачки инструменти, соработува со изведувачи и музичари за да создава мостови преку времето, просторот и јазикот.
Од 2005, поезијата на Хила е објавена во книжевните списанија Мита’ам и Хо, а таа е наградувана од Еврејскиот универзитет за неколку од нејзините збирки поезија. Извадоци и засебни песни се објавени на италијански, англиски, германски, словачки, турски, романски и шпански јазик. За нејзината поезија ја доби книжевната награда „Премиер Леви Ешхол“ во 2016 година. Нејзината дебитантска збирка поезија Душа беше објавена во 2011. Втората збирка поезија До утрото беше објавена во 2014, а нејзината трета збирка Дрвен кров треба да излезе во декември, сите во издание на Хакибутц Хамеучад Издавачи.