Исмаил Киличарслан е роден во главниот град на Турција, Анкара во 1976. Започнал да пишува поезија од неговите 17 години. Член е на политичкото поетско здружение ново-епско во Турција. Има издадено пет книги од кои три се стихозбирки. Поетот е исто така член на уредничкиот одбор на списанието Итибар кое е едно од најпродаваните книжевни списанија во Турција. Работи на тв-програми и документарци и е автор на колумни за дневниот печат покрај неговите обврски како координатор за Интернационалниот фестивал на поезијата во Ускудар.