Поет и писател, роден во 1961 година во Будимпешта, Унгарија. 

Зад себе има неколку книги на унгарски (поеми, романи, есеи), а негови збирки поезија се издадени и во странство на германски, француски, бугарски, шпански, полски и романски јазик. Напишал и два романи: еден од нив е објавен во Виена на германски јазик. 

Последната негова збирка поеми Nílus („Нил“) е објавен во Будимпешта од издавачката куќа Magvető во 2018 година. 

Иштван Кемењ е добитник на неколку книжевни награди за неговите поеми, романи и есеи во Унгарија. 

Тој има 3 деца и живее во Будимпешта