Иван Христов е роден во 1978 година. Aвтор е на стихозбирките Збогум, Деветнаесетти век” ( добитник на наградата за најдобро поетско деби од страна на Националниот јужен пролетен натпревар 2002) и “Бдин” ( добитник на националната книжевна награда Светлоструј 2006), како и академскиот монограф “Кругот на стрелецот и идејата за домородното”(2010). Гостувал на бројни книжевни меѓународни фестивали, додека неговата поезија е преведена и објавена на повеќе од 10 јазици. Од 2010 година, член е на организациониот одбор за интернационалниот поетски фестивал во Софија. Во 2013 била објавена неговата трета по ред стихозбирка насловена “Американски песни”.