Џејмс Брн е роден во 1977, дипломирал на Њујоршкиот универзитет, каде бил корисник на Стејн стипендија („Исклучителен интернационален ученик”). Џејмс е уредник на The Wolf (Волкот), интернационално познато поетско списание, кое го основал во 2002. Неговата втора колекција во Велика Британија, Blood/Sugar (Крв/Шеќер) била објавена од Aрк Публикации во ноември 2009. Во 2008, Џејмс добива награда за поезија на Treci Trg – фестивал во Србија. Стихозбирката Избрани поеми: Куќата која исчезнува била објавена во 2009 од Treci Trg (во билингвално издание) во Белград. Тој е ко-уредник на Voice Recognition: 21 поет за 21-от век, антропологија на поети под 35 години.