Вагнер Јан, роден 1971 година во Хамбург  е поет и преведувач на поезија на англиски јазик (поезија од Чарлс Симич, Џејмс Тејт, Симон Армитиџ, Jo Шапкот, Луј Мекниц, Кевин Јанг).

Студирал англиски и американски студии во Хамбург, Даблин и Берлин. Работел како независен критичар за различни весници и е коиздавач на меѓународното литературно издание „Надвор од елементот“. Живее во Берлин од 1995 година. Има напишано две збирки поезија, преведувач е на четири и коедитор на уште две.

Песни: