Хавиер Бозалонго (роден во 1961, Тарагона) е шпански поет, добитник на многу награди и признанија, писател и есеист. Ги има објавено следните стихозбирки: Течна носталгија 2001 (Líquida nostalgia); Додека да се стигне тука (Hasta llegar aquí (Cuadernos del Vigía, 2005)); Невозможен пат (Viaje improbable (Renacimiento, 2008)); Куќата во мрак (La casa a oscuras (Visor, 2009)) последната е избрана за почесен финалист за “Хаиме Хил де Биедма” (Jaime Gil de Biedma) наградата. Во 2012 годиниа, неговиот избор песни Никогаш тишината (Nunca el silencio) е објавена од страна на фестивалот за поезија на Костарика. Советник е на Интернационалниот поетски фестивал во Гранада од неговото прво издание во 2004 година (www.fipgranada.com). Соработник е за многу важни поетски изданија како Куадернос Хиспаноамериканос(Cuadernos Hispanoamericanos) и Ел Макуиниста де ла Генерацион (El Maquinista de la Generación (Centro Cultural Generación del 27 in Málaga)). Многу од неговите песни се преведени на англиски, романски, португалски, италијански, кинески и грчки. Ја води поетската збирка на Валпраисо Еидиционес (Valparaíso Ediciones (www.valparaisoediciones.es)). Неговата веб страна е www.javierbozalongo.com .

Песни: