Хавиер Гутиерес Лозано (Пуебла, Мексико. 1988) . Поет, преведувач и новинар. Директор е на Alcorce Ediciones. Уредник е на списанието Reflejo во Белград, Србија и моментално е професор по современа книжевност. Добитник е на стипендија од Министерството за Образование на Р. Србија за спроведе специјални истражувања за политиката и културата на балканот, каде што живеел две години. Неговите дела се преведени на повеќе јазици, и објавени се во повеќе списанија и антологии во светот. Автор е следните стихозбирки: Не само дожд:Тетратка на Сараево и Белград/ No sólo lluvia: cuardeno de Sarajevo y Belgrado(Valparaíso Ediciones, Spain, 2015) Големината на далечината/ La magnitud de la distancia (Mexico, 2015)Враќање кон потеклото и други песни/ y Vuelta al origen y otros poemas (Venezuela, 2014).