Жан Портант е роден во Луксембург во 1950 година. Тој има напишано романи, раскази, драми и поезија, кои се преведени на повеќе јазици. Неговите книги се објавени во Луксембург, Франција, Белгија, швајцарија, Квебек, Ирска, Италија, Романија, Бугарија, Германија, Словачка, Аргентина, Колумбија, итн. Тој преведува на француски поети како Хуан Хелман, Жером Ротенберг, Пјер Жори, Џон Дaн, Гонзало Рохас, Марија Луиза Спациани, итн.