Хосе Марија е универзитетски професор, доктор по шпанска филологија на Универзитетот Овиедо. Тој бил  претседател на Шпанското здружение за семиотика меѓу 1994 и 2004. Во моментов е генерален секретар на Меѓународното здружение за семиотички студии, и Генерален секретар на латино-американската Федерација за истата специјалност. Автор е на сто статии и на дваесетина книги.