Жозеп Педралс е поет роден во Барселона 1979 година. Настапувал низ Европа, Азија
и Америка, рецитирајќи на најразлични фестивали и циклуси. Наградуван е на бројни
натпревари за рецитација, како „Осака интернационал слем“ (2009). Тој е координатор,
од 2002 до 2015, на „ХОРИНАЛ“ (Obrador de Recitacions I Noves Actituds
Literàries – работилница за рецитации и нови книжевни движења), како и директор на поетски
фестивали и некои поетски циклуси. Има напишано неколку театарски претстави. Бил
клавијатурист во фанки-поп бендот Explosion Bikini (1999-2004) а тековно ја води
ироничната поп група Els Nens Eutròfics. Награден е со Lletra d’or наградата во
2013 (за најдобра каталонска книга), како и „Тајм аут Барселона – најдобар уметник на
годината“ во 2014 година.