Катерина Илиопулу е поет, уметник и преведувач, родена во Атина во 1967 година. Нејзината поезија е преведена на многу јазици и е влезена во книжевната критика и антологии. Има учествувано на меѓународни програми за пишување и превод, фестивали и биеналиња. Нејзини поетски книги се Господин Т., 2007 (прва награда за нов автор на престижното списанието ‘таауаго”), Азил (2008) и Книга на почвата (2011). Таа преведува поезија на Силвија Плат, Мина Лој, Роберт Хас и Тед Хјуз. Уредник е на двојазичната (грчки на англиски јазик) антологија на современата грчка поезија (Караоке бар на поезија, 2007) и ко-уредник на двојазичниот сајт www.greekpoetrynow.com.

Песни: